Köpek Eroini (Ketamin) ve Etkileri!

Yurtdışında sıklıkla duyduğumuz ve artık Türkiye’de de bağımlılık yapıcı bir madde olarak yayılan ketamin, köpek eroini ismiyle de kullanıcılar arasında adlandırılmaktadır.

Ketamin, başlangıçta anestezi amaçları için geliştirilmiş bir ilaçtır. Bu madde, anestezik özelliklere sahip olmasının yanı sıra narkotik bir etkiye de sahiptir. İlk olarak 1960’ların ortalarında kullanılmaya başlanmıştır ve hâlâ cerrahi işlemlerde, travma tedavilerinde ve bazı acil durumlarda anestezi sağlamak için kullanıldığı biliniyor. Ancak, benim gündemime gelme nedeni ise ketamin ile bağımlılık geliştirmiş danışanlarla artık karşılaşmaya başlamam oldu.

Ketamin’in anestezik etkileri, sinir sistemi üzerindeki etkilerine dayanmaktadır. Bu madde, N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörlerini bloke ederek merkezi sinir sistemini etkiler. Bu reseptörler, sinir iletimini düzenleyen ve algı, hafıza, öğrenme gibi süreçlerde rol oynayan kimyasal iletimi kontrol eder.

Ketamin, aynı zamanda psikedelik ve disosiyatif özelliklere sahip bir madde olarak da bilinir. Bu nedenle, rekreasyonel amaçlarla kullanılması, zihinsel deneyimleri değiştirmek ve halüsinasyonlar yaşamak isteyen kişiler arasında popüler hale gelmiştir. Ancak, rekreasyonel kullanım, sağlık riskleri taşır.

Köpek eroinin veya asıl ismiyle ketamin’in etkileri genellikle şöyle ifade edilebilir;

  1. Anestezi: Cerrahi işlemlerde ve acil durumlarda anestezi sağlamak için kullanılır.
  2. Psikedelik Etkiler: Yüksek dozlarda alındığında, kullanıcıya halüsinasyonlar, algısal değişiklikler ve bilinç kaybı yaşatabilir.
  3. Disosiasyon: Kullanıcı, kendini vücudundan ve çevresinden ayrılmış gibi hissedebilir.
  4. Hızlı Etki Başlangıcı ve Kısa Süreli Etki: Ketamin, diğer anesteziklerden daha hızlı etki gösterir, ancak etkileri kısa sürelidir.

Birçok ilaç suistimalinde olduğu gibi ketaminde ilaç amacı dışı kullanımlarda maalesef ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Her ne kadar geçici etkiden bahsetsek de kalıcı sağlık sorunlarına da neden olabildiği gerçeğini bu değiştirmiyor. Geçici olan şey, kullanıcılar arasındaki ifadesi ile “kafası” yani etkisi geçici oluyor ama tahribatı kalıcı olabiliyor. Öyleki ketamin suistimal edildiğinde bağımlılık oluşturuyor. Diğer bağımlılık yapan ecza maddelerinde olduğu gibi ketamin de doktor kontrolünde doz ve amaç dikkate alınarak kullanılmadığında bağımlılığa neden oluyor.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir